Hagyományok

Iskolánk fennállásának több mint 130 évében számos hagyományt teremtett, melyek az idők során természetesen sokat változtak, módosultak a történelmi körülmények és a kor elvárásainak függvényében.

Fő-reáltanodaként a matematika és az idegen nyelvek oktatása mellett a természettudományos tantárgyakra fektetett hangsúlyt az intézmény a kezdetektől fogva, és nincs ez ma sem másképp.

A magas színvonalú oktatás mellett azonban azt is valljuk, hogy a nevelésnek is legalább ilyen meghatározó szerepe van a tanulóink egészséges személyiségfejlődésében. Ezért szervezünk olyan tanórán kívüli programokat, amelyek során tanulóink kötetlenebb formában lehetnek együtt, miközben tartalmasan szórakoznak.

A tanév során, a minden oktatási intézményben jellemző iskolai rendezvényeken (tanévnyitó, tanévzáró, szalagavató, ballagás) túl olyan kulturális eseményekre is sor kerül, mint a Karácsonyi Koncert, ahol az iskola énekkara varázsol karácsonyi hangulatot. A műsort vers- és prózarészletek, az utóbbi években pedig a diákszínjátszók műsora színesíti. A karácsonyvárást a főépület előterében megrendezett, a téli ünnepkört felidéző kiállítás, az ott felállított karácsonyfa mellett süteményvásár teszi még kellemesebbé.

Másik nagy kulturális rendezvényünk a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Fazekas-gála. Az esemény kiváló alkalom arra, hogy diákjaink, és nem utolsósorban az iskola pedagógusai, technikai dolgozói, illetve a szülők más oldalukról mutathassák meg magukat. Nagy örömünkre szolgál, hogy igen sok diákunk vesz részt rendszeresen valamilyen művészi vagy sporttevékenységben, és természetes igényként merül fel részükről, hogy bizonyíthassák felkészültségüket az iskola közössége: tanáraik és diáktársaik előtt is. A gálán a fellépők jóvoltából évről évre igen színvonalas produkciókat láthatunk, így az évenként megrendezett esemény nagyon szép emlékként él bennünk tovább.

Az iskolában működő diákönkormányzat szintén számos, a diákok körében nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényt szervez a tanév során. Meg kell említenünk az októberi Elsősavatót, amikor az új diákok leteszik az esküt és „igazi” fazekasossá válnak egy szórakoztató, osztályok közötti vetélkedőt követően. Erre a rendezvényre nagyon lelkiismeretesen, tánccal vagy jelenettel készülnek az új osztályok, a vetélkedőn pedig az osztályfőnökök is szerephez jutnak. A jó hangulatú rendezvény a díjkiosztót követő vidám tortaevéssel zárul.

A DÖK (diákönkormányzat) legtöbb diákot megmozgató, egy héten át tartó rendezvénye a Fazekas-hét, amelyre március végén kerül sor. Az igen változatos programok között szerepel az iskolánk névadójának életéről és munkásságáról minden évben megrendezett Fazekas-vetélkedő, egészségmegőrzéssel foglalkozó előadás, illetve vetélkedő, Európai Uniós és NATO-vetélkedő, tanár-diák meccsek (foci, röplabda), diákigazgató-választás, Ki mit tud?, és a rendkívül nagy sikernek örvendő Főzőverseny. Az utóbbi program olyan nagy sikernek bizonyult az elmúlt években, hogy már-már kinövi az iskolaudvar adta kereteket, hiszen a diákok több kategóriában mérik össze tudásukat, és az sem ritka, hogy egy osztályból két-három csapat is indul. A diákönkormányzati nap is ekkor van, amely során az osztályoknak és osztályfőnökeiknek állomásról állomásra járva a legkülönfélébb feladatokban kell helytállni.

Áprilisban rendezi meg a diákönkormányzat a Végzősbúcsúztatót, amikor játékos vetélkedő formájában vesznek búcsút az alsóbb éves diákok elballagó társaiktól. A rendezvényen az érettségire készülő diákoknak és osztályfőnökeiknek tréfás feladatokat kell megoldaniuk az iskola falai között eltöltött négy-öt-hat évvel, az ez idő alatt szerzett élményekkel kapcsolatban, amelyek közül a legsikeresebb produkciók mindig a tanárparódiák szoktak lenni.

A Ballagás előtti napon kerül sor a Bolondballagásra. Ekkor a végzős diákok vidám maskarákba öltözve, felszabadultan ünneplik azt, hogy véget értek középiskolai tanulmányaik. A ballagási főpróba előtt a tanulók osztályfőnökeikkel énekelve végigjárják az iskola épületét, és elbúcsúznak az alsóbb évfolyamokon tanuló diákoktól. Végül, a hangulat tetőfokán az osztályok az iskolaudvaron újra eltáncolják a szalagavatói táncokat.

Intézményünkben működik iskolarádió, mely az első óra előtti percekben és a nagyszünetben zenét szolgáltat, valamint ezen keresztül történnek a jeles napokról való megemlékezések.

Iskolánkban – Fazekas-újság (F.Ú.J.)néven - iskolaújság is készül, ahol a jó tollú, gondolataikat másokkal megosztani szándékozó fiatalok mutatkozhatnak be, bontogathatják szárnyaikat. Ez a fórum lehetőséget ad minden írói vénával megáldott, az újságíráshoz kedvet érző diáknak, hogy kipróbálja magát.

A fentiekben csupán ízelítőt adtunk a „Fazék” életéből, ezeket az eseményeket számos egyéb program egészíti ki. Ilyen élményszámba menő alkalmak az osztálykirándulások, klubdélutánok, Mikulás-ünnepségek, közös mozi-, színház- és múzeumlátogatások, osztályok közötti focibajnokság, játékos matekversenyek (Buta Matekos Vetélkedő), hétvégi gyalogtúrák, külföldi utazások (Görögország, Spanyolország, Olaszország, Anglia, Szlovákia), téli és nyári sporttáborok (sítábor, snowboard-tábor, kerékpártúra, vízitúra, balatoni táborozás). Talán ebből is látszik, hogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelő tevékenységeket, elfoglaltságokat, így biztosítani tudjuk, hogy diákjaink iskolánkban otthon érezzék magukat.