Ballagás

A középiskolai tanulmányok lezárásának ünnepi eseménye a Ballagás, amire az írásbeli érettségi vizsgák előtti napokban kerül sor. Erre a rendezvényre az iskola egész közössége már hónapokkal korábban elkezdi a készülődést: a búcsúztató osztályok elkészítik a ballagó tarisznyát, amivel útjukra bocsátják a végzősöket. A tarisznyákba útravalóul „hamuban sült pogácsán” és innivalón kívül kerül még egy kis pénz (ha csak egy-két forintos is), valamint egy-egy bölcs gondolat, de olykor még az iskola „földjéből” is kapnak az érettségizők.

A Ballagás hajnalán megtörténik a ballagó osztályok osztálytermeinek, a folyosóknak és kapuknak a dekorációja: virágba borulnak a falak, padok, virágkeretet kap a tábla, az ajtó és ablakok, egy napra a gyönyörű virágok elfeledtetik a diákokkal az iskolai tanórák komolyságát. Az alsóbb évfolyamokra járók szintén tevékenyen kiveszik a részüket a rendezvény sikeres lebonyolításában: a 9-es diákok berendezik a „nézőteret” székekkel, hogy a szülők, rokonok, barátok kényelmesen nézhessék végig az ünnepséget, amelyhez a 10-es diákok sorfala biztosít ünnepélyes keretet.

Az ünnepség elején az osztályok ballagási dalokat énekelve, a búcsúztató osztályoktól kapott hagyományos vörös rózsával vonulnak az osztálytermekből az udvarra, ahol az ünnepélyes búcsúztatásra kerül sor: a végzősök átadják a iskolazászlót az alsóbb évfolyamnak, majd az iskolavezetés egyenként köszön el az osztályoktól, amit a végzősök és a búcsúztató osztályok nevében elhangzó búcsúbeszédek követnek. Az eseményt ünnepi szavalat vagy ének teszi még emelkedettebbé. Ballagáskor mindenkit különös hangulat kerít hatalmába, sokan elérzékenyülnek a megható eseményen.

A Ballagás alkalmával jutalmak átadása is történik: a Dávid Ferenc volt diákunk családja által alapított Alma Mater-díjat iskolánk legkiemelkedőbb eredményt elért (versenyeredményekkel, nyelvvizsgával rendelkező) tanulója veheti át, gazdára talál a Fazekas-díj, amelyet az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjébe jutással és közösségi munkával érdemelhet ki egy diák. A Fazekas Sportjáért-díjat kiváló sportteljesítményért, a Pro Musica - díjat magas színvonalú zenei tevékenységért kapja egy diák, valamint az intézményünkben eltöltött négy-öt-hat év során végzett tanulmányi és közösségi munka alapján az osztályfőnökök
javaslatára az arra érdemesek szintén szép számmal részesülnek jutalomban.

Természetesen az iskola nem lehet sikeres a szülők hozzájárulása, együttműködése nélkül. Ennek elismeréseként intézményünk a Ballagáson köszönetet mond a szülőknek is.

Ünnepélyünk végén az osztályok osztálytermeikbe vonulnak, ahol elbúcsúznak osztályfőnökeiktől, akik útravalóul igyekeznek hasznos tanácsokkal ellátni a diákokat nem csupán a közelgő érettségi vizsgákra, hanem felnőtt életükre vonatkozóan is.

Képek